Schrijfprojecten

Online interviewreeks waar Mattijs op zoek gaat naar mensen hun verhaal en dit in een ongedwongen, losse sfeer. Terwijl de hond toekijkt en de bierflesjes worden geopend vindt er een gesprek plaats waar ruim de tijd voor wordt genomen. Ongefilterd. Met gemeende interesse. Tussen poot en pint.

Comedian Gert Crott

Even tussendoor (2018)

Het doel van ‘Even tussendoor’ is simpel: heel even ervandoor gaan. Even ronddolen in een verhaal dat alle kanten kan uit gaan. Kort en krachtig. Alleen jij en het verhaal. Heel even maar. En soms een glimlach laten ontstaan, waarom ook niet? Even de gedachten verplaatsen op een moment waarop dat nodig is. Even een momentje. Even tussendoor.


Voor dit boek met kortverhalen werkte Mattijs samen met illustratrice Marlies Dejaeger. 'Even tussendoor' werd ten voordele van Stop Darmkanker vzw verkocht.

En nu zijn we hier (2017)

Twee mannen op een stoel in een afgelegen garage. De ene is met touwen vastgebonden en geblinddoekt met een onderbroek van zijn ontvoerder. De andere heeft zijn slachtoffer veel te vertellen maar kan zijn identiteit onmogelijk blootgeven. In gedachten en met behulp van bewerkte geluidsfragmenten doet hij aan de man zijn verhaal.

 

Wat is de reden van de ontvoering? En wat is het dat het slachtoffer weten moet?

20 over 20 (2016)

Verzameling van verhalen en getuigenissen over 20 jaar de afdeling 'De Wending 2' (Psychiatrisch Ziekenhuis H. Hart Ieper). Mattijs werkte hiervoor intens samen met onder andere enkele werknemers van deze afdeling.

West-Vlaamse roman (2016)

Dit boek is het resultaat van een uniek literair experiment. Vertrekkend van de opgelegde titel 'De dag dat Emmanuel Dedeckere, heer van stand, in Brugge werd begraven' gingen 25 West-Vlaamse auteurs aan de slag. Ieder van hen werd  verzocht om een hoofdstuk toe te voegen, daarbij uiteraard de bestaande verhaallijnen respecterend. Vanzelfsprekend mochten bijkomende verhaallijnen worden ontwikkeld en desgewenst ook nieuwe personages toegevoegd. Deze combinatie van schrijf- én puzzelwerk leidde uiteindelijk tot een beklijvende roman met echte thrillerallures. Zelden of nooit voorheen werd zoveel onontgonnen schrijftalent samengebundeld in één boek.

Mattijs schreef het derde hoofdstuk.


Mensen en zo (2014)

Hoewel er over de een al wat meer te vertellen valt dan over de ander, staat het als een paal boven water dat de personen die in het leven van Marcus Vanbreteghem ooit zijn opgedoken een blijvende indruk op hem hebben nagelaten.

 

Gravend in de geschiedenis van zijn bestaan haalt Marcus herinneringen boven van diegenen die zich in de onvergetelijkheid wisten te nestelen. Een te haten buurmeisje, een Zweedse smartlappenzanger of de vrouw van zijn dromen: het zijn slechts enkele van de vele hoofdrolspelers.