BioMATTIJS DEGRANDE

          SCHRIJFT EN SPEELT - SPEELT EN SCHRIJFT

Mattijs Degrande (1987) liet in 2016 menig West-Vlaming kennismaken met de humoristische kantjes van de voetbalsport. De comedyshow ‘Trainer, trainer!’ ging dan ook recht op z’n doel af en werd meer dan 20 keer gebracht in kleine en grote zalen, cafés, scholen, op festivals, …
De lovende kritieken waren de voorzet voor een tweede show: 'Ludwig' (voorjaar 2019). Ook toen was het duidelijk: Mattijs z'n humor
heeft een driehoeksverhouding met het subtiele en het absurde, wat de diversiteit aan daaropvolgende lachgeluiden kan verklaren! Hihi! Hoho! Haha! 


Naast comedy leeft Mattijs zich ook uit op papier. Hij schreef mee aan de theatervoorstelling ‘Overburen’ (Theater Maretak), schrijft columns en is auteur van verschillende boeken.

OVER 'TRAINER, TRAINER!'


'Mattijs is top! We hebben genoten en gelachen…' (Natascha – Wevelgem)


'Mooie, ludieke vertoning en heel goed gebracht!' (Pieter-Jan – Wervik)


'Zij die er niet bij waren hadden ongelijk! Prachtige voorstelling!' (Caroline  – Deerlijk)


'Verveelde geen minuut. Aanrader!' (Matthias – Lendelede)


'Lang leve FC Degrandes! Goed gedaan, Mattijs!' (Carla – Klerken)


'Het was top!' (Anne-Sofie – Kortrijk)


'Echt de moeite waard!' (Virginie  – Rollegem)


'Wat een heerlijke commentaren zeg!' (Mattijs zelf)

Het doel van ‘Even tussendoor’ is simpel: heel even ervandoor gaan. Even ronddolen in een verhaal dat alle kanten kan uit gaan. Kort en krachtig. Alleen jij en het verhaal. Heel even maar. En soms een glimlach laten ontstaan, waarom ook niet? Even de gedachten verplaatsen op een moment waarop dat nodig is. Om even te ontsnappen uit de strijd tegen een vreselijke ziekte, bijvoorbeeld.

 

Even een momentje. Even tussendoor.

Twee mannen op een stoel in een afgelegen garage. De ene is met touwen vastgebonden en geblinddoekt met een onderbroek van zijn ontvoerder. De andere heeft zijn slachtoffer veel te vertellen maar kan zijn identiteit onmogelijk blootgeven. In gedachten en met behulp van bewerkte geluidsfragmenten doet hij aan de man zijn verhaal.

 

Wat is de reden van de ontvoering? En wat is het dat het slachtoffer weten moet?

Verzameling van verhalen en getuigenissen over 20 jaar de afdeling 'De Wending 2' (Psychiatrisch Ziekenhuis H. Hart Ieper).

Dit boek is het resultaat van een uniek literair experiment.  Vertrekkend van de opgelegde titel 'De dag dat Emmanuel Dedeckere, heer van stand, in Brugge werd begraven' gingen 25 West-Vlaamse auteurs aan de slag. Ieder van hen werd  verzocht om een hoofdstuk toe te voegen, daarbij uiteraard de bestaande verhaallijnen respecterend. Vanzelfsprekend mochten bijkomende verhaallijnen worden ontwikkeld en desgewenst ook nieuwe personages toegevoegd. Deze combinatie van schrijf- én puzzelwerk leidde uiteindelijk tot een beklijvende roman met echte thrillerallures. Zelden of nooit voorheen werd zoveel onontgonnen schrijftalent samengebundeld in één boek.

Hoewel er over de een al wat meer te vertellen valt dan over de ander, staat het als een paal boven water dat de personen die in het leven van Marcus Vanbreteghem ooit zijn opgedoken een blijvende indruk op hem hebben nagelaten.

 

Gravend in de geschiedenis van zijn bestaan haalt Marcus herinneringen boven van diegenen die zich in de onvergetelijkheid wisten te nestelen. Een te haten buurmeisje, een Zweedse smartlappenzanger of de vrouw van zijn dromen: het zijn slechts enkele van de vele hoofdrolspelers.